Een dakluik op een woning? vaker voor dan je denkt

 

Bij dakluiken denken de meeste mensen aan het verschaffen van daktoegangen tot bedrijfsgebouwen. Over het algemeen wordt gemakkelijk gedacht dat dakluiken alleen worden gebruikt om mensen of apparatuur op een dak te laten stijgen of dalen. Wanneer architecten woongebouwen plannen, maken dakluiken daarom meestal geen deel uit van het bouwplan, tenzij het een groot gebouw met meerdere units betreft dat toegang tot het dak nodig heeft voor onderhoudsdoeleinden. Architecten en woningbouwers zoeken echter steeds vaker naar verschillende redenen om bewoners toegang te geven tot het dak.

Groene gebouwen hebben daktuinen voor zowel commercieel als residentieel gebruik. Ze verlagen de energiekosten, verminderen de warmteopname en -terugstraling, zorgen voor geluidsisolatie tegen externe geluidsbronnen en kunnen ook door bewoners van huizen of gebouwen worden gebruikt voor recreatie en ontspanning.

Maar hoe moeten bewoners toegang krijgen tot hun daktuinen? Via een bochtige brandtrap of een ladder die tegen de zijkant van het huis staat? dakkapel plaatsen bieden gemakkelijke toegang tot daktuinen en terrassen en maken het veiliger en gemakkelijker om tuingereedschap, ligstoelen, picknickartikelen of telescopen naar het dak te vervoeren. Zonder de kosten van het bouwen van overdekte trappenhuizen en ingangen tot aan het dak, kunnen trapluiken een veilige en gemakkelijke toegang tot het dak bieden tegen een fractie van de kosten.

Een andere toepassing van dakluiken is als vluchtluik. Ga bij brand het huis uit, niet het dak op. Maar tijdens en andere overstromingen zaten mensen vast in hun huizen en moesten ze van hun daken worden gered. Velen van hen moesten met grof gereedschap door gaten in de daken naar buiten kruipen. Veel mensen raakten niet gewond bij de overstroming, maar bij reddingspogingen door op het dak te klimmen. In een situatie waarin waterwegen en nabijgelegen steden om de paar jaar worden getroffen door een eens in de eeuw overstroming, kan een goed gepland en correct geïnstalleerd dakluik levens redden en verwondingen voorkomen.

De “veranda” laat eenvoudig mensen en materialen toe om het huis in en uit te gaan, maar zonder dat zou je geen huis kunnen bouwen. In de 21e eeuw is het goed om een dakluik te zien als een soort ‘bovendeur’. Ze kunnen een waardevolle toegang tot het dak bieden om een daktuin te onderhouden en ervan te genieten, of als een veilige nooduitgang in overstromingsgevoelige gebieden die bewoners en reddingswerkers kunnen helpen. Denk dus bij het ontwerpen van een woning, woongebouw of het plannen van een verbouwing aan een dakluik in uw ontwerp.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *