Communicatie en stressoren maken altijd en overal deel uit van onze omgeving. In de wereld van vandaag hebben we geen keuze over wat er is, alleen keuzes over hoe goed we communiceren, hoe snel we slechte communicatie afleren (propaganda, speculatie, leugens, toegeeflijkheid, egoïstisch sensatiezucht) en hoe goed we omgaan met stress. Ook al beseffen kinderen het niet, communicatie maakt het verschil of kinderen zich veilig kunnen voelen, niet alleen veilig zijn.
De gebeurtenissen in de natuur als we terugkijken op de afgelopen anderhalf jaar zijn daar mooie voorbeelden van. Het is een dramatische lijst, gevuld met tragedie en verdriet, lijden en verwoesting: hittegolven, droogtes, recordkoude, tsunami’s, aardbevingen, kernreactorsmeltingen, stralingswaarschuwingen, vulkaanuitbarstingen, sneeuwstormen, overstromingen, tropische stormen en tornado’s. Hoe deze gebeurtenissen werden gerapporteerd en hoe erover werd gesproken, maakte een groot verschil: de betrokkenen en degenen die toekeken of indirect werden beïnvloed, ervoeren veel minder stress omdat de communicatie realistisch, eerlijk en oprecht was. Eigenlijk waren er weinig verrassingen. We wisten wat er waarschijnlijk ging gebeuren. Achteraf wisten we wat er gebeurde en voor het grootste deel waarom het gebeurde en hoe het gebeurde.
Als we ophouden kinderen te zijn, willen we nog steeds het Nieuws Vandaag horen! Met betrekking tot de verantwoordelijkheid voor de mensen op uw terrein of op welke manier dan ook afhankelijk van u voor veiligheid en bescherming, is de les deze: vertel het duidelijk, zorg ervoor dat u spreekt op een manier die geschikt is voor de leeftijd, zodat kinderen het kunnen horen in termen die ze kunnen begrijpen, en neem veel vragen. Natuurlijk zal slecht nieuws stressvol zijn, maar het verbergen van slecht nieuws zal veel stressvoller zijn: we kunnen niet omgaan met wat we niet kunnen zien, horen, aanraken, herkennen of anticiperen. Wanneer de communicatie wordt vertroebeld, gaat onze verbeelding op hol, neemt het vertrouwen af en neemt de stress toe.
Bij kinderen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze de boodschap begrijpen. Wanneer er bijvoorbeeld een nieuwsbulletin op het scherm verschijnt dat een tornadowaarschuwing aangeeft, begrijpt een kind mogelijk niet dat de waarschuwing ergens anders voor is. Kinderen denken misschien dat ze op het punt staan te worden overstroomd, weggeblazen of op een andere manier het slachtoffer worden van een natuurgebeurtenis, terwijl ze in feite volkomen veilig zijn. We leven in een informatietijdperk. Zorg er dus voor dat kinderen de communicatie begrijpen!
Leave a Reply